Freedom reigns~Jesus Culture

Vi är fri i Jesus! Halleluja!! 

Hur ska jag göra?

Jag har en riktigt bra bibel. Det är dock bara Nya testamentet. Denna bibel heter "Handbok för livet". I den finns hela Nya testamentet + tolkningar av alla bibelverser, kartor, personporträtt, parallellhänvisningar och faktarutor och föklaringar. Faktarutor och förklaringarna är nästan min favorit. Det står så mycket bra! Denna bibel tipsar jag ALLA! 
I en faktaruta står det om att handla rätt i en kritik situation. Jag tänkte skriva lite om det!
Alla tar beslut hela tiden. Vi väljer mellan ost och skinka, vilken musik vi ska lyssna på, om vi ska cykla eller ta bilen. Men ibland kan det vara svårare situationer. Ska jag söka det jobbet eller ska jag söka det? Det kanske kan vara ännu svårare. Det kanske handlar om andra. Vad vet jag. Ska jag välj att stå upp för den som är mobbad och sedan bli mobbad själv? Eller ska jag bara titta på? 
Det kan vara svårt. Men med om vi har bibeln som vår handbok, då får vi svar. Kanske inte på alla frågor, men på många. 
Så här står det i boken. 
"Om jag väljer att handla på ett visst sätt: 
 • ... stärker det mitt vittnesbörd om Kristus? (1 Kor 9:19-22)
 • ... drivs jag då av en längtan att medmänniskor ska lära känna Jesus? (1 Kor 9:25)
 • ... hjälper det mig att göra mitt bästa? (1 Kor 9:25)
 • ... står det i strid med något bud i Bibeln och är alltså att betrakta som synd? (1 Kor 10:12)
 • ... är det det bästa både med tanke på mig själv och andra? (1 Kor 10:23,33)
 • ... är det bara i mitt eget intresse eller är det också tanke på andra? (1 Kor 10:24)
 • ... är jag då omtänksam eller självisk? (1 Kor 10:28-31)
 • ... är det till Guds ära? (1 Kor 10:31)
 • ... ger det en medmänniska anledning til synd? (1 Kor 10:32)"

Om vi tänker på det här, då tror jag vi kommer långt! Om det står i strid i något på det jag har skrivit upp kanske man ska tänka igenom det en gång till. Är det Guds vilja? Eller är det bara jag? 
Ibland kan det vara väldigt svårt för oss att låta Jesus göra saker. Vi är människor och vi vill ta eget ansvar. Alla har hört små barn som säger "Kan själv!" 
Det är inte bara barn som säger detta. Vi gör det hela tiden. Jesus står där hela tiden och vill hjälpa till. Men vi vågar inte riktigt släppa taget, ta det där första steget. Men jag tror det är viktigt att vi vågar! Jesus känner ju dig, han vet vad du vill. Han vet även det som är bäst för dig. Han älskar ju dig så otroligt mycket och vill absolut inte skada dig! Så bara lita på honom så kommer det gå super! När vi vågar släppa taget, kommer det hända saker i våra liv!
 

Uppdraget här på jorden

Vad är vårt uppdrag här på Jorden? Egentligen skulle det bästa vara att skjuta den som nyfrälst, för då hinner de inte synda och man kommer till Gud. Wohoo, tummen upp!! Eller inte... 
Nämen, skämt o sido, vad är vårt uppdrag? Man har hört talas om att inom judenom är deras uppdrag att visa på Gud. 
I Matt 28:19 står det: "Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn."
Vårt uppdrag är att göra alla till lärjungar. Men vi kan inte tvinga folk, det kommer aldrig att gå. Vi måste berätta om Jesus, vi måste vittna. Vi måste ta ned Guds rike till jorden. 
Men hur ska vi göra detta? 
Ja, vi måste be, be och be. Utan Jesu kraft kommer det aldrig att påverka. Det är hans vilja som ska ske! Ingen annans! 
Sedan måste vi vittna. Genom vittnesbördet växer det fram tro och hopp. Om folk vågar vittna vad Jesus har gjort i sitt liv kommer andra att tänka "Om Gud gjorde så i han/hennes liv kan han också göra det i mitt liv!" Det är viktigt med vittnesbördet! Den har en stor kraft och påverkan! Vi kanske inte alltid tror det, men så är det! 
Det kommer också att hända mer om vi vittnar. För om vi vittnar om tex helanden, så vågar fler fråga om förbön och fler vågar och be. Det betyder att fler kommer att bli helade! Gud jobbar ganska logiskt! 
Sedan måste vi berätta om Jesus. Speciellt om Jesu kärlek. Kärleken i dagens samhälle är det som verkligen behövs. Ibland kallas Umeå inte bara för Björkarnas stad utan också Spice City. Folk hittar, eller de tror de hittar, lyckan i droger. Varför? Varför ska vi som bär på denna frid inom oss, vi som har Jesus, varför ska vi inte berätta om den härligheten? Varför ska vi inte föra den vidare? Det finns ingen logisk förklaring. Det handlar om liv och död. Du räddar liv genom ditt vittnesbörd, du räddar liv genom att berätta om Jesus! Det finns inget att förlora! Du har ju redan Jesus, och då behöver du inte vara rädd! 
 
Så våga! Jesus har dött för dig och mig på korset. Det är ganska coolt. Varför kan inte vi göra han en liten tjänst genom att berätta om hans stora, enorma kärlek? Jag tycker det är ologiskt att inte berätta. 
Sedan finns det såklart saker som hindrar en. Rädsla till exempel. Där har vi alla varit, i alla fall jag. Det är som en mur mellan mig och den som jag kanske ska fråga om jag får be för den personen. Men strunt i de där känslorna, slå bort dem! Det är fienden som är ute och härjar, han gör vad som helst för att andra inte ska ta emot Jesus. Men hallå, du har ju Jesus!! Han är segraren! Du behöver inte vara rädd, Jesus älskar dig och är med dig hela tiden! Var inte rädd, utan lita på honom! Då kommer det gå HUR BRA SOM HELST!! 

Bara lyssna och njut

 

Ett brev från Gud

Bön?

För en eller två veckor sedan hade vi en jämförelse mellan kristendomen, islam och judendomen. Jag tycker alltid att det är intressant när man diskuterar detta, för varje gång jag får motstånd har jag ett svar. Det är som att Jesus talar genom mig och ger mig svaren. Men det var inte det jag skulle berätta. 
Vi fick ett papper. Där fanns det tre spalter. I ena spalten var rubriken "Kristendom", i andra "Judendom" och i tredje "Islam". Sedan fanns det påståenden på sidan så man skulle skriva hur det var i de olika religionerna. Tex heliga byggnader eller helig skrift. 
I ett av de här påståenden skulle man beskriva bönen. Inom kristendom skrev jag att man inte behövde göra på ett speciellt sätt. Man får be var som helst, när som helst, hur som helst. Det finns liksom inga regler. 
I vår bok stod det att bönen var ungefär likadana i syskonreligionerna. Jag häpnade. Det är nästan motsatser. Inom islam måste man be mot Mecka, man måste be 5 gånger/ dag, man måste tvätta sig först osvosv. Så är det inte alls inom Kristendomen! Verkligen inte! Du behöver inte göra något! Det viktigaste är att du snackar med Jesus! 
Men i alla fall så frågade en av mina kompisar min lärare hur man bad inom kristendomen. Hon sa "Ja, man knäpper händerna" Då var jag bara tvungen att sätta in foten. "Nä, så behöver man inte alls göra! Man får göra hur man vill! Det finns inga regler!" Då sa min lärare "Ja, men det är som symboliskt. Prästen säger ju ´Nu knäpper vi händerna.´" Jag skakade bara på huvudet "Njaaee.. " Hon mumlade något och orkade väl inte diskutera den saken. 
 
Det jag vill komma till är att det spelar ingen som helst roll hur du ber! 
Jag kollade lite i mina anteckningar om just denna fråga. Vad gör något till bön? 
Orden? MATT 6:7 "Och när ni ber skall ni inte rabbla tomma ord som hedningarna; de tror att de skall bli bönhörda för de många ordens skull." 
- Rabbla inte tomma ord. Det du ber behöver inte vara en lång radda ord. Det betyder ingenting för Gud hur många ord du ber! Bara du menar det! Såklart du får be långa böner. Även jag brukar göra det. Liksom bara vara i Guds närhet och snacka med honom. Det är en bön. Låt inte bönen vara tyngd, att du ska känna prestationsångest. Nej, då har du fattat fel. Det ska vara en lättnad, en frid som ska skölja dig när du snackar med Jesus. 
Man kan säga att hedningarna hade en religion utan kraft. Om man ber utan kraft och man tror att man skall bli hörd bara för att vi rabblar upp många ord, då kommer det inte hända något. Du kommer inte få mötet med Jesus på samma sätt som när du snackar med Jesus personligt. När det blir en personlig bön. 
Formen då? 1 TIM 2:8 "Jag vill att männen på varje ort skall be med renade, lyfta händer, utan vrede och utan förbehåll." 
APG 9:40 "Petrus sade åt alla att gå ut och föll sedan på knä och bad." 
- Det står ingenstans att man ska knäppa sina händer. Det är bara en grej som något har kommit på för att en del tycker att det är skönt att hålla händerna i styr. 
Det spelar ingen roll hur vi ber. Formen spelar ingen roll. Det viktigaste är attt det känns bra för dig! En del sträcker sig mot Gud, en del håller fram händerna, en del knäpper händerna, en del fallar ned på knä, en del dansar, en del hoppar, en del sitter. Spela roll! Gör som du vill!:)
Plats? Luk 15--> till och med i en svinstia kan bön växa fram! 
 
Vad gör något till bön då?
RIKTNINGEN
Bön är att vara ärlig inför Gud. Han vet redan allt som du bär på, luras inte med honom! Våga ställa frågor, våga tvivla, våga lita på honom! Men om han redan vet, varför ska vi då be? 
Jesus vill ha en relation med dig. Han älskar att höra din röst, han älskar alla dina böner! Om man inte snackar med sin jordiska pappa så kommer man tappa kontakten med honom efter ett tag. Så är det också med Jesus. Om man inte umgås, tappar man kontakten efter ett tag. 
Gud är alltid närvarande! Han pratar med dig hela tiden! Det är bara för oss att öppna ögonen och öronen! När du snackar med honom jublar han! 
Nyckeln för bön: Psalm 51:8 "Du som älskar ett uppriktigt hjärta, ge mig vishet i mitt innersta."  
 
"Bön är hjärtats samtal med Gud" - Martin Luther. 
 
JESUS ÄLSKAR ATT PRATA MED DIG! 

"Var inte rädd." - ska jag tro på det?

"Var inte rädd" står i många ställen i bibeln. Men ska jag tro på det? Ska jag lita på det? 
Alla har ju hört berättelsen om när Maria träffade ängeln och ängeln sa "Var inte rädd". Detta hände när Josef också träffade på ängeln. 
Är det bara bibelns personer som detta budskap är till? Eller kan det vara till mig? 
 
På sistone har det varit lite trögt. Jag har varit lite förvirrad och visste liksom inte vad jag skulle göra. När jag sätter mig med bibeln i min famn så slappnar jag av och jag bara läser. Jag sa till Jesus "nu vill jag ha svar, hur ska jag göra?" Jag blundade och slog upp boken Jeremia. Hela boken handlar om just "Var inte rädd. Jeremia 1:8 "Låt dem inte skrämma dig, ty jag är med dig, och jag skall rädda dig, säger Herren" 30:11 står det "Ty jag är med dig, säger Herren, och jag skall rädda dig." . I Jeremia 46:28 står det "Var inte rädd, du min tjänare Jacob, säger Herren, ty jag är med dig." 
Typ hela boken handlar om att jag inte ska vara rädd, Gud är med mig och han kommer vägleda mig! Jag tycker det är rätt häftigt att vi bara kan slappna av. Vi behöver inte vara rädda, vi kan bara lite på Jesus. Han har koll! 
I markus 5:36 står det "Var inte rädd, tro bara." Så det står även i nya testamentet. 
I apostlagärningarna 18:9 står det "En natt sade Herren till Paulus i en syn: 'Var inte rädd utan fortsätt att predika och låt dig inte tystas.'" 
Vi kan alltså konstatera att det står överallt i bibeln. Även om det inte står konkret "vAr inte rädd." så kan vi tolka många bibel- ord, -ställen, -böcker, -kapitel "var inte rädd". 
 
Jag tror att Jesus vill visa oss något. Vi måste våga att lita på Jesus, våga att inte vara rädd. VI behöver inte vara rädd för Gud, för han vill inte oss något ont. Tvärtom, han vill bara gott! 
Om vi litar på honom behöver vi aldrig vara rädda! Jesus lägger ord i vår mun, han ger oss vägledning. Vi har ingen anledning alls att vara oroliga! Det är bara för oss att inte vara rädda. 
 
Men kan vi nu lita på detta? Litar du på att vi inte behöver vara rädda?
Jag har inget konkret svar. Jag har aldrig gått bibelskola eller fördjupat mig med denna fråga. Men om jag tolkar bibeln så behöver vi inte vara rädda. När vi börjar lita på detta och inte oroar oss kommer det hända saker i vårt liv! För om vi oroar oss backar vi bort och är lite tillbakadragen. Men om vi litar på Gud, då vågar vi göra saker! 
Så jag tror inte att detta budskap är till bibelns personer, utan det är också till dig och mig. Jag fick frid i och med att jag visste inte riktigt vad jag skulle göra. Gud sa att jag skulle ta det lugnt och bara lita på Gud. Det kan vara svårt, men om man vågar så ändrar man inte sig! 
Så: Var inte rädd! Lita på Jesus! 
 

Hör Jesus min bön?

Jag är inne lite på bön just nu, men jag tror vi behöver det! 
 
Hör Jesus min bön? Ibland kan det kännas som att man pratar till väggen. Man får inget svar, allt känns tungt och man känner bara att man egentligen inte vill be. 
Men det är jätteviktigt att vi ber, även om det känns såhär! 
Ibland får man kommentaren: men varför ber vi om Gud redan vet vad jag tänker på?
Kanske ber man inte för Guds skulle, utan för våran egen skull?
Tänk dig en kompis. Tror du att relationen blir bra om man inte snackar? Även om man kan läsa varandras tankar? Nej är svaret. Samma sak är det med Gud. Han vill snacka med dig, han vill umgås. Ja, han vet redan, men er relation blir djupare om ni snackar. 
Men hör han verkligen bönen? Jag försökte att leta lite svar i bibeln. Jag bad Jesus om hjälp, såklart får man svar;)
I Jeremia 29:12-13 står det: "När ni åkallar [vänder sig till Gud, frågar om hjälp] mig och ber till mig skall jag lyssna på er. När ni söker mig skall ni finna mig. Ja, om ni helhjärtat söker efter mig." 
När du snackar med honom hör han! Han älskar att prata med dig, det är det bästa som finns! Han tänker "Åhh vad glad jag blir när hon/han hoppar över tv:n för att vara med mig!" och han ler med sitt bredaste leende. Hans strösta dröm är att prata med dig! Tänk vad najjs?! 
När ni ber om hjälp svarar han på ett eller annat sätt. Han har 3 svar brukar jag tänka: Ja, vänta, eller du förtjänar bättre. 
Det kan vara svårt att begripa svaret, men om man litar på Gud kommer det fixa sig! Han svarar på något sätt, det är bara för oss att öppna våra ögon och öron! 
I Apostlagärningarna 10: 31 står det: "Gud har hört din bön" Där fick vi ett svar igen! Gud hör verkligen bön, det är inget att tvivla på! 
 
Därför säger jag er: tro att ni skall få allt det ni ber om i er bön, då blir det så. (Mark 11:24)

När vet man att det är Gud?

Dålig uppdatering igen! Jag går nian just nu och det är fullt upp. Jag hoppas att du tittar in ändå, kanske läser gamla inlägg. Ibland kommer det inlägg lite oftare, ibland lite mer sällan. Just nu är det sällan-perioden. Men så är det.:)
 
Till rubriken: när vet man att det är Gud som talar? Tänk om det bara är jag liksom? 
Den tanken har jag funderat många gånger, och jag har egentligen inget svar. Det är svårt för det är så olika för olika männsikor. Gud talar på olika sätt. 
Ibland om jag frågar om hjälp om något så kan jag ibland inbilla mig att det är Gud. Men tänk om det är Jesus? Jag tror de allra flesta kristna har tänkt den tanken. 
Men om jag säger så här, lite hjälp på traven. 
I Jesus syraks vishet står det så här: 
39:33 "allt vad Herren har skapat är gott, han fyller varje behov i rätt tid."
Redan där har vi fått lite svar på frågan som rubriken lyder. Om det är Gud som har skapat tanken, eller vad det är. Om det är Gud som talar till dig är det gott. Jesus ger inga obehagliga känslor. Tex om det är en tanke som ganger och du tror att det kan komma från Gud, men det känns obehagligt, och inte alls rätt. Då tror jag inte att det är Gud. Fast det kan finnas undantag. Om du till exempel funderar att söka jobb någonstans men det känns helt fel så kan det komma från Gud. Men då hjälper Gud oss på ett positivt sätt. Fattar du hur jag menar?
Sedan har han alltid rätt tajming. Vi kan tjata på Gud och han säger Ja- men vänta, och vi fortsätter att tjata. Men han har koll! Lite på honom helt enkelt! 
I Kolosserbrevet 3:15 står det såhär: "Låt kristi frid råda i era hjärtan" 
Där har vi det igen. Frid, Jesus är frid. När vi har fått svar på något vis, så känner vi frid. När vi ber, lovsjunger eller läser bibeln, eller på något sätt umgås med Jesus känner vi frid, i alla fall jag. Jag tror att de flesta kristna håller med mig på den punkten. Om du får en obehaglig känsla och känner att det bara är där och gnager och du är helt förvirrad. Då har jag  några tips: 
 1. Be, be, be! Du kan inte göra så mycket mer. Lyssna till Jesus, han kommer svara dig!
 2. Läs bibeln! Det är Jesus ord! Även där kommer han tala till dig. 
 3. Frågesätt känslan. Stämmer den? 
 4. Sök Guds rike. "Sök först hans rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också." Matt 6:33
Lita på Jesus! Det kommer fixa sig!
Så ett litet kortare svar på rubriken: Jesus ger oss inga obehagliga känslor. Om det är något som ganger, och det känns helt fel. Sök då Jesus så kommer du finna frid! Jesus älskar dig!
Hej! Jag är en tjej på 18 år som älskar Jesus och vill se hans rike spridas i Sverige! Jag skriver om min tro, lovsång och annat som snurrar i mina tankar! Blessings!

HannaVic logotype