Det profetiska

Något som jag tycker är väldigt roligt att prata om är det profetiska. Vad är det profetiska? Vad handlar det om? 
 
Jag skulle kunna säga att det profetiska handlar om att vara ett språkrör för Gud. Man lyssnar in Gud, vad säger han, sedan kan man dela något med en annan person som uppmuntrar. Gud kan tala på många olika sätt, genom bilder (man får en bild i huvudet typ), det kan vara en tanke, ord, ett bibelord eller något helt annat. En gång fick min kompis en groda till mig. Helt random och jag visste först inte vad det betydde. Men efter en dag, när jag hade varit på ett seminarium, fattade jag vad grodan handlade om. Så Gud talar på många olika sätt. Ibland kan det vara så konstigt, men kan betyda otroligt mycket när man delar det med en person. 
 
Det som alla tilltal har gemensamt är att det är av KÄRLEK. Det profetiska handlar om att bygga upp och uppmuntra. Den som profeterar talar till människor och ger dem uppbyggelse, uppmuntran och tröst. - 1 Kor 14:3. Det är alltså det det profetiska handlar om. Att vi lyssnar in Gud, får ett tilltal (ibland kanske man inte ens vet att det är ett tilltal från Gud.) och sedan delar vi det och tilltalet bygger upp. Det handlar om att lyssna och agera! 
 
I 1 Kor 14:1 står det Sträva ivrigt efter kärleken, men sök också vinna de andliga gåvorna, framför allt profetians gåva. I 1 Kor 13 står det om Kärlekens väg. Det står alltså att vi ska sträva ivrigt efter kärleken, den är alltså viktigast. Om vi inte har kärlek, vad vore vi då? Men, vi ska också sträva ivrigt efter den profetiska gåvan. Om du ska önska dig en gåva från Gud, önska då den profetiska gåvan! 
 
Men vilka är det då som profeterar? Jag tror vi har byggt upp någon tanke att det är endast predikanter som ber ett visst antal böner varje dag och går på gudstjänster varje söndag. Nej, nej och nej. Fel, fel och fel. 1 Kor 14:31 Ni kan alla profetera, en i sänder, så att alla blir undervisade och alla blir tröstade. Wow. Alla kan profetera. Det spelar ingen roll om du är kvinna eller man, ung eller gammal. Du är Guds barn och som Guds barn så kan man profetera! Så klart krävs det övning. En övning att kunna höra Guds röst. Jag har börjat komma till att jag känner igen Guds röst. Men ibland kan det vara svårt och krävande. Mycket svårt till och med. Men man får lita på att han har koll. Om det är något superviktigt så kommer han vara tydlig! 
 
När man får ett profetiskt tilltal så tror jag att det är viktigt att man vågar dela det. Många får tilltal, men kommer inte över tröskeln att våga dela det. Men varför inte våga? Ju mer man vågar, desto mer får man se av Guds gohet och kärlek! Får då får man bekrätftelse att det är han och inte jag. Coolt va? Många gånger har jag tyckt det har varit svårt att det steget. Många gånger, alldeles för många, har jag struntat i tilltalen. Men när jag har vågat, då har jag fått välsignelser och min tro har växt! 
 
Men när du ger någon ett tilltal är det viktigt att den personen prövar det. (1 kor 14:29) Vi är alla människor. Vi kan ha fel när vi ger tilltalen. Det är alltså viktigt att pröva tilltalen. Går det överens med Bibeln? Går det överens med mig? Vill jag detta? osv. Om det inte gör det, så struntar man i tilltalet. Men om man märker att detta var faktiskt ett tilltal är det smart att skriva ner det. Det brukar i alla fall jag göra och det är kul att titta tillbaka. Antingen för att se att det faktiskt har gått i uppfyllelse, eller bara för att ge hopp. 
 
Så, sträva efter det profetiska! En helt ny värld öppnar sig! Plötsligt kan man bli ledd av Den Helige Anden mitt i vardagen och prata in uppmuntran i folk som inte ännu känner Jesus. + många blir otroligt berörda! Om du vill läsa mer om det profetiska står det mycket i 1 Kor 14!:) 
 
Blessings!

Letting Go - Steffany Gretzinger

 
You've brought me to the end of myself
And this has been the longest road
Just when my hallelujah was tired
You gave me a new song

I'm letting go, I'm letting go
I'm letting go, falling into You

I confess I still get scared sometimes
but perfect love comes rushing in
and all the lies that screamed inside go silent
The moment You begin

I'm letting go, I'm letting go
I'm letting go, [and] falling into You

You remind me of things forgotten
You unwind me until I'm totally undone
And with Your arms around me
Fear was no match for Your love
And now You've won me

I'm letting go, I'm letting go
I'm letting go, falling into You 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jag tycker denna lovsång är otroligt, otroligt fin. Att bara få vara i Jesu närvaro och falla tillbaka till honom. Wow, tack Jesus! Ge allt till Jesus. Let it go!

Hur ska jag orka läsa Bibeln?

Många tycker att det är jobbigt att börja läsa Bibeln. Man förstår inte, man har inte tid, man orkar helt enkelt inte. Man struntar i det. 
 
Jag tror att Bibeln är en nyckel för att växa sig nämre Gud. Bibeln är Guds ord till oss människor. Där får vi lära oss hur han handlar, när han handlar, vad han har för egenskaper, hur han tänker vid vissa situationer. Det är sååå mycket vi får lära oss i Bibeln, så mycket. 
 
Själv i mitt eget liv har jag verkligen växt mig nämre Jesus genom hans ord. På något vänster växte en längtan i mig (ja, det var nog Jesus som drog sig till mig) och jag ville börja läsa Bibeln, Guds egna ord. Svårt att höra Guds röst? - Titta i Bibeln. Känner du dig ensam? - Titta i Bibeln, du är inte ensam. 
Bibeln talar till oss än idag. Kanske du inte tror det, men den gör det, lovar. 
 
Ja, det finns så många häftiga saker med Bibeln. Men, hur ska man börja läsa, vart ska man börja, hur gör man? Ja, här kommer lite tips. 
 
1. Ta dig tid att läsa Bibeln. Allt man prioriterar hinner man göra. I stället för att titta på TV eller mobilen på kvällen, kanske du kan sätta dig med Bibeln? 
2. Ta inte ett för stort steg i början. Du behöver inte läsa en timme, för då kommer du tappa lusten efter några dagar. Börja med 10-15 minuter kanske. Mer behövs inte mer. Jag lovar Gud kan tala på de minutrerna. 
3. Börja med några lätta bibelböcker. Evangelierna (de första böckerna i Nya Testamentet) är något jag rekommenderar. De är lätta att läsa plus där får man läsa om Jesus. Sedan kan man fortsätta med resten av Nya Testamentet. Om man vill läsa i GT, vilket också är najjs, är Jesaja, Jeremiah och Psaltaren ganska lätta. (Psaltaren in my heart<3) 
4. Skaffa dig ett anteckningsblock och penna så du kan anteckna tankar du får! Det är otroligt intressant att läsa senare, och vår hjärna funkar så att när vi skriver så lär vi oss. Där talar Gud också. 
5. Läs utifrån en Bibelläsningsplan. Alltså, det är en "karta" på ställen man läser vissa dagar. En bibelläsningsplan kan till exempel beskriva en plan för att läsa NT på 200 dagar. Eller hela bibeln på ett år. Finns många olika. Men det hjälpte mig väldigt mycket. Han nyss läst ut hela NT. Ibland gick det trögt, men oftast mycket roligt och lärorikt! Plus Jesus talade MYCKET!! Men låt inte Bibelläsningsplanen hindra dig för att läsa andra böcker eller göra så att det blir något ångesefullt "åhhh, nu har jag ju inte läst bibeln..." så att du inte bara läser för att läsa. 
6. Glöm inte att Bibeln inte är en vanlig bok. Det är Guds ord! Han vill tala till dig genom den! Det är en levande bok! Så var i bön medan du läser. Injud den Helige Anden att tala när du läser, han kommer lära dig saker, tala och leda dig! 
 
Bibeln är en riktig skattkammare!! Det bästa är att man aldrig kan ha nog av den! Om man har läst en bok förrut märker man alltid nya saker man läser samma bok igen! 

I'm faithful

I'm faithful, I'm faithful, always good, always good.
Så går den lovsången som jag lyssnar på just nu. Troligtvis en spontan lovsång. 
Dessa ord är så otroligt fridfulla. Jag är trofast. Jag är alltid god. Jag tycker det är otroligt skönt att höra den rösten i vardagen. När allt känns som det rasar ihop.
 
Gud har allt under kontroll. Jesus ser dina oroade tankar. Men han har ALLT under kontroll. Hur najjs är det inte det?! Jag tycker det är otroligt skönt när man tänker på det, att även om allt bara rasar samman. När jag inte har någon alls kontroll. När allt bara glider ur mina händer, även DÅ har Jesus kontroll över allt det. Tack Jesus! När jag inte räcker till så är Jesus där, wow! 
 
Det är därför jag tycker det är så viktigt att bygga sitt liv på Jesus. Om man bygger sitt liv på kläder, mode, politik, musik eller whatever så kommer det förmodligen att rasa när livet raser. Det är inte riktigt en stadig grund. Men det är det som är det fantastiska med Jesus. När allt rasar i sitt liv, så står man redan på en stadig grund om man har Jesus i sitt liv. Den personlig relationen till Jesus tror jag är jätteviktig. För han vill hjälpa oss, han vill leda oss, han vill vara vår säkra klippa. 
 
"Den som därför hör dessa mina ord och handlar efter dem, han liknar en förståndig man som byggde sitt hus på klippan. Regnet öste ner, störtfloden kom och vindarna blåste och kastade sig mot det huset. Men det föll inte, eftersom det var grundat på klippan. Men den som hör dessa mina ord och inte handlar efter dem, han liknar en dåre som byggde sitt hus på sanden. Regnet öste ner, störtfloden kom och vindarna blåste och slog mot det huset, och det föll samman, och dess fall var stort." (Matt 7:23-27).
Klippan i denna text är Jesus. Det är ganska klart, texten är inte så oklar. Jesus är tydlig med att de som bygger sitt liv på Jesus klarar stormen. 
 
Nu säger jag inte att vi inte kommer att gå igenom stormar, för det kommer alla göra. Oavsett om man har Jesus i sitt liv eller inte. Och det är inte det att man får det lättare om man har Jesus eller inte. Men mitt i stormen, kan jag iallafall, känna en frid som jag inte alls skulle ha känt om jag inte hade Jesus. Jag kan le, jag kan skratta även om det är hur jobbigt som helst. Jag orkar leva, även när det är jobbigt och kämpigt. Det är inte för att jag är en superperson, utan det är för att jag har Jesus i mitt liv som ger mig styrkan och glädjen. Wow, tack Jesus!!
 
Hej! Jag är en tjej på 18 år som älskar Jesus och vill se hans rike spridas i Sverige! Jag skriver om min tro, lovsång och annat som snurrar i mina tankar! Blessings!

HannaVic logotype